Aiuto alimentare: ridurre i rischi e prevenire la crisi

La lotta contro la fame e la denutrizione è una priorità della DSC. Con l’aiuto alimentare la DSC impiega mezzi umanitari per salvare vite umane e alleviare le sofferenze.

Obiettivi principali della DSC

In qualità di parte alla Convenzione sull’assistenza alimentare, la Svizzera fornisce aiuto alimentare e contribuisce al miglioramento della sicurezza alimentare a livello mondiale. L’aiuto umanitario della DSC si basa principalmente sulla collaborazione con il Programma alimentare mondiale (PAM) dell’ONU e con le ONG Nel 2018 i contributi svizzeri a favore del PAM sono ammontati a oltre 75 milioni CHF e sono andati a beneficio di circa 27 Paesi. Oltre il 50% dei fondi è servito a mitigare crisi alimentari in Africa, mentre il resto è stato impiegato in Paesi della regione mediorientale e dell’Asia, nonché ad Haiti e in Colombia.

Nel corso degli ultimi anni, l’aiuto alimentare della Confederazione con prodotti lattieri ha assunto una modalità nuova e più flessibile. L’obiettivo di questo cambiamento è di raggiungere il maggior numero possibile di persone in difficoltà. Nel 2017 la DSC ha sostenuto in 16 Paesi programmi di 20 ONG e di 3 rappresentanze svizzere con una fornitura di latte in polvere del valore di 7 milioni CHF proveniente dalla Svizzera. Altri 13 milioni sono andati al PAM. Dal 2018 la totalità dei fondi viene messa a disposizione del PAM. In Algeria e nella Corea del Nord, Paesi in cui il latte in polvere rappresenta la modalità d’intervento più adatta, il PAM ha acquistato i prodotti in Svizzera al livello di prezzo definito per l’esportazione.

Nell’attuale periodo di riferimento del messaggio (2017-2020) viene effettuata una compensazione di 7 milioni CHF per sostenere progetti alimentari. Questi fondi sono destinati in primo luogo alle ONG che in passato hanno ricevuto forniture di latte in polvere dalla Svizzera.

Contesto

Oltre 820 milioni di persone nel mondo sono denutrite. Il peggioramento della situazione alimentare a livello globale è da imputare soprattutto a conflitti, che spesso sono inaspriti da catastrofi climatiche come siccità e inondazioni. Ad esserne più colpite sono le aree contese nell’Africa subsahariana come la Somalia, il Sudan del Sud, la Repubblica Democratica del Congo, lo Yemen, la Nigeria nord-orientale e la regione mediorientale. Le persone che vivono in questi Paesi necessitano urgentemente di aiuto umanitario e dipendono dal sostegno alimentare.

IL PAM lavora principalmente con pagamenti in contanti che promuovono la commercializzazione di generi alimentari prodotti localmente e garantiscono al contempo la libertà decisionale dei destinatari.

La comunità internazionale cerca, in maniera sempre maggiore, di preparare con interventi mirati le persone minacciate dalla fame a eventuali crisi.

Progetti attuali

Oggetto 13 – 24 di 47

Additional Contribution 2018 to WFP’s Emergency Response in Madagascar

01.01.2018 - 31.12.2018

In line with the Good Humanitarian Donorship (GHD) principles, Switzerland recognizes the necessity of predictable and flexible funding to respond to changing needs in humanitarian crises. SDC funding to WFP operations allows the World Food Programme (WFP) to respond proactively and to provide immediate food assistance in life-threatening situations.


Cameroun: CRf-Accès aux soins et résilience

01.08.2017 - 28.02.2018

Par son appui financier au projet de la Croix-Rouge française, la DDC contribue au renforcement des capacités de résilience des populations affectées par le conflit (hôtes, personnes déplacées internes, réfugiées et retournées) les plus vulnérables socio économiquement tout en garanttissant un accès aux soins de qualité pour les enfants de moins de 5 ans et les femmes enceintes et femmes allaitantes. 





Nutrition Emergency Assistance to the Drought Affected Pastoralist Communities in Doolo Zone of Somali National Regional State, VSF-CH, Ethiopia

15.05.2017 - 14.08.2018

The failure of two consecutive rain seasons is having devastating effects on the mostly pastoralist population of Ethiopia’s southern arid and semi-arid areas. The number of people in need is dramatically increasing, with the drought affecting multiple aspects of human life. The Doolo Zone, where pastoralism is the main livelihood, is one of the most severely affected. By supporting VSF-CH, Switzerland will contribute to improve the nutritional status of the affected population.


Emergency response to address malnutrition through improved nutrition, mental health and care practices in Maungdaw District, Rakhine State

01.05.2017 - 31.05.2018

The violence that took place on October 9 2016, and the ensuing insecurity across Northern Rakhine State (NRS), resulted in the suspension of humanitarian services in the area. Many of the affected people missed out on their seasonal food assistance, school feeding and regular nutrition support for at least three months, resulting in a significant negative impact on the food security, health and nutritional status, and mental health of vulnerable families. With this emergency response, Action Contre la Faim (ACF) will address increased malnutrition through an integrated program, which aims to reduce child and Pregnant and Lactating Women (PLW) undernutrition, mortality and morbidity.



FAO: Improved production, availability and access to nutritious food for vulnerable people in north-eastern Nigeria

01.03.2017 - 30.04.2018

Improve the production, availability and access to nutritious food for vulnerable IDPs, returnees and host communities in north-eastern Nigeria by the provision of agricultural production inputs such as seeds, tools and fertilizer. The provision of agricultural production will complement the emergency food assistance provided by the WFP and enable farmers to produce enough food, as well as to meet the most vulnerable households’ immediate food needs.


Fairmed - Food Aid Swiss Dairy Products (Cameroon)

01.03.2017 - 31.07.2018

Through the usage of food aid in the form of Swiss dairy products, Swiss Humanitarian Aid contributes to the prevention and treatment of malnutrition, undernourishment, and disease. The SDC’s Humanitarian Aid administers the credit granted by parliament for a yearly amount of some CHF 20 million destined for the purchase of Swiss dairy products and their use for the benefit of the needy. Its task is to ensure a sustainable, targeted, and closely monitored food aid.


Contribution 2017 to WFP Refugee Operations in Kenya

01.01.2017 - 31.12.2017

Rational and relevance of the intervention and summary of overall goal:

In line with the Good Humanitarian Donorship (GHD) principles, Switzerland recognizes the necessity of predictable and flexible funding to respond to changing needs in humanitarian crises. SDC funding to WFP operations allows the World Food Programme (WFP) to respond proactively and to provide immediate food assistance in life-threatening situations.

Amidst funding shortfalls and consequent cuts of food ratios for refugees in Kenya, Switzerland contributes to the food assistance for refugees living in Dadaab and Kakuma camps.


Allocation of SDC Funding to WFP Operations in 2017

01.01.2017 - 31.12.2017

In line with the Good Humanitarian Donorship (GHD) principles, Switzerland recognizes the necessity of predictable and flexible funding to respond to changing needs in humanitarian crises. SDC funding to WFP operations allows the World Food Programme (WFP) to respond proactively and to provide immediate food assistance in life-threatening situations.

Oggetto 13 – 24 di 47